

Critical Reasoning Test (CRTB2) Sample-Question Booklet

Part One – Verbal Critical Reasoning

Instructions for: Verbal Critical Reasoning

In this test you have to draw inferences from short passages of text.

You will be presented with a passage of text followed by a number of statements. Your task is to decide, on the basis of the information contained in the passage, whether each statement is true, false or cannot be inferred from the passage. Your decision should be based **only** on the information contained in the passage and not on your own knowledge or opinions.

Part One – Verbal Critical Reasoning

CATEGORIES TRUE CANNOT DETERMINE **FALSE** This means that the This means that there is This means that it is statement directly follows not enough information possible to infer from the from the facts provided provided within the text to information provided within within the passage. That is infer whether the the passage that the statement is definitely not to say, the statement can statement is either true or be logically inferred from false. true. the information in the passage.

Proceed to the next page to answer some Verbal Critical Reasoning questions.

Verbal Critical Reasoning

Example Passage

Marketing Today

While the number of commercial radio stations has doubled over the last ten years, further growth is limited as no new frequencies are now available. While a few popular radio stations are making substantial profits, most, however, are running at a loss. This is mostly due to poor audience figures limiting the amount that can be charged for advertising space. In this context, it is expected that some radio stations may go bankrupt within the next few years.

E 1	It is likely that the recent	1	2	3
	rapid expansion in the number of commercial radio stations will continue	True	Cannot determine	False

E 2	Audience figures affect a		1	2	3
	radio	station's	True	Cannot	False
	profitability			determine	

E 3	Commercial radio	1	2	3
	stations are likely to increase their profitability	True	Cannot determine	False
	over the next few years		determine	

Proceed to the next page to view the answers.

Verbal Critical Reasoning

Answers:

- 1. 3 False It is stated that, "further growth is limited as no new radio frequencies are now available".
- 2. 1 True It is stated that many stations are running at a loss due to the limited amounts they can charge for advertising space because the have poor audience figures.
- 3. 2 Cannot determine It is impossible to infer, from the information provided in the text, whether radio stations in general will become more profitable. The text indicates that audience figures are currently poor for many radio stations and that it is expected that some may go bankrupt. However, it is not possible to infer from this that audience figures (and as a result advertising revenue) will increase for the remaining radio stations.

Part Two – Numerical Critical Reasoning

Instructions for: Numerical Critical Reasoning

In this test you will have to draw inferences from numerical information, which is presented in tabular form.

You will be presented with a numerical table and asked a number of questions about this information. You will then have to select the correct answer to each question from one of six possible choices. **One and only one is correct in each case.**

Proceed to the next page to answer some Numerical Critical Reasoning questions.

Part Two – Numerical Critical Reasoning

Example questions

MEN

% of Men, within each Age Group, citing each of the listed Characteristics as the most important feature of a car.								
CHARACTERISTIC	20-29	30-39	40-49	50-59	60-69			
Performance	52	32	38	32	26			
Economy	3	20	18	18	27			
Reliability	20	28	18	22	38			
Safety	5	15	13	22	5			
Design	20	5	13	6	4			

WOMEN

% of Women, within each Age Group, citing each of the listed Characteristics as the most important feature of a car.								
CHARACTERISTIC	20-29	30-39	40-49	50-59	60-69			
Performance	18	12	8	10	5			
Economy	17	24	29	28	32			
Reliability	34	32	24	27	35			
Safety	18	30	32	31	27			
Design	13	2	7	4	1			

Numerical Critical Reasoning

E 1	For Women, what is the least important feature of a car?								
	1	1 2 3 4 5 6							
	Performance	Economy	Reliability	Safety	Design	Cannot			
						say			

E 2	For men over the age of 39 what is the most important feature of a car?							
	1 2 3 4 5 6							
	Performance Economy		Reliability	Safety	Design	Cannot		
		_				say		

E 3	For men under the age of 30 how many times more important is performance than safety? 1 2 3 4 5 6							
	5.1	9.8	11.0	5.0	10.4	Cannot say		

Proceed to the next page to view the answers.

Numerical Critical Reasoning

Answers:

- 1. 5 Design For women the least important feature of a car is design.
- 2. 1 Performance For men over the age of 39 the most important feature of a car is performance.
- **3. 5 10.4 Performance is 10.4** times as important as safety for men under the age of 30.